Talegaver til tusen

20160816_174859

Unge bergensere kjemper i høst om å snakke til seg ti tusen kroner i den nye konkurransen «Ta ordet!»

 Tekst: Ove Sjøstrøm Foto: Siri Lill Mannes

Deltakerne er elever i den videregående skole, og konkurransen skal gi ungdom kunnskap om talekunst og presentasjon.

– Vi begynner i Bergen, men målet er å få med hele landet etter hvert, sier Jens Kjeldsen, professor i Informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Klar tale

Kjeldsen er mer kjent som retorikkprofessor med mange bøker, utallige forelesninger og foredrag på samvittigheten. Han brenner for faget sitt.

20160816_175047– Retorikk er ikke å manipulere, legge mer krem på kaken eller ny lakk på en bil. Retorikk er evnen til å tenke og uttrykke seg klart, sier Kjeldsen og fortsetter:

– Å kunne påvirke og delta i det offentlige ordskifte krever trening. Og jo tidligere man begynner å øve, jo bedre blir man.

I konkurransen gjelder det å holde den beste talen. Finalen går i Universitetsaulaen 31. oktober. Vinneren får 10.000 kroner.

Samarbeid med SpeakLab

Det er Retorikkgruppen ved Informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen som har utviklet og arrangerer talekonkurransen. SpeakLab er samarbeidspartner.

 – Hvordan begynte samarbeidet med SpeakLab?

– Jeg har lenge vært klar over Siri Lill Mannes` interesse for formidling, også før SpeakLab ble etablert. Da arbeidet med konkurransen startet, ble SpeakLab en naturlig samarbeidspartner. De er virkelig god på den praktiske biten med stemmebruk, oppbygning, struktur og måten man fremstår på under en presentasjon.

skjermbilde-2016-05-09-kl-14-43-45Som forberedelse ble det holdt workshop for lærere i den videregående skole i Bergen i midten av august. Første del ble holdt på universitetet. Andre del ble holdt i SpeakLabs lokaler på Nygårdshøyden. Her fikk lærene en intensiv innføring i taletrening og innsikt i hvordan man setter sammen en god presentasjon.

– Klarer du overbevise dem du snakker til? Og blir du hørt? Det er noe av essensen her, forklarer Kjeldsen.

 – Klasserommet er viktig

Den praktiske treningen skal ruste lærene til god veiledning av elevene som skal delta i konkurransen.

– Det som skjer i klasserommet underveis er det viktigste, sier Kjeldsen.

Han fortsetter:

– Gjennom vårt opplegg får lærere og elever en spennende mulighet til å utforske mange sider ved talekunsten, samtidig som man lærer av noen av de beste på feltet i Norge.

Retorikk på vei inn i skolen

Universitetet i Bergen har et av de fremste retorikkmiljøene i Norge, med professor Kjeldsen i spissen. Norsk skole har ikke vært noen pioner i å la ungdom og elever få systematisk taletrening. Men nå skjer det en positiv utvikling.

– Det er blitt bedre de siste årene. Skolenes nyeste læreplaner krever at både lærere og elever må jobbe med presentasjoner og retorikk. Jeg vil påstå at dette er noe alle borgere i et land bør ha kunnskap om. Ellers er det vanskelig å påvirke, og få noen til å høre på hva du har å si, avslutter Kjeldsen.

I 2016 vil konkurransen være åpen for skoler i Bergen, i 2017 for skoler på Vestlandet, og i 2018 vil konkurransen være nasjonal.

Ta ordet!

16. august: Workshop med lærere på UiB
22. september: frist for å melde inn skolens vinner
6. oktober: Workshop med skolens vinnere på UiB
24. oktober: Workshop med finaledeltakere på UiB
31. oktober: Finalen avholdes i Universitetsaulaen

Les mer: Frykten for å ta ordet

Les mer: Ny bok, boost og skald!